Οι τρέχουσες συστάσεις για τους περισσότερους ενήλικες είναι τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας δραστηριότητας την εβδομάδα.

Είναι δηλαδή 30 λεπτά άσκησης, 5 φορές την εβδομάδα. Δεν μπορείτε να βρείτε 30 λεπτά στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας; Μπορείτε να το σπάσετε. Δύο προπονήσεις σε 15 λεπτά ή τρεις προπονήσεις των 10 λεπτών μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Και εδώ είναι το πραγματικά καλά νέα: για τους περισσότερους ανθρώπους, η μέτρια άσκηση είναι το πιο ευεργετικό για τη γενική υγεία. Δεν χρειάζεται να εντατικοποιήσετε τις προπονήσεις σας. Στην πραγματικότητα, η πολύ έντονη άσκηση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε φθίνουσες αποδόσεις στα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης ή να οδηγήσει σε τραυματισμούς ή άλλα προβλήματα.

Ενώ ο καθένας μας είναι διαφορετικός, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πολύ καλύτερα καταρτισμένη για 5χλμ ή 10χλμ και όχι ένα μαραθώνιο ή την άσκηση για 30-45 λεπτά την ημέρα.

Πόσο σκληρά χρειάζεται να αθλούμαι;

Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να το παρακάνετε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ήπια έως μέτρια δραστηριότητα είναι αρκετή για να αλλάξει τη ζωή σας προς το καλύτερο. Δεν χρειάζεται να ιδρώνετε πολύ ή  λίγο. Μέτρια δραστηριότητα σημαίνει:

  • Ότι αναπνέετε λίγο βαρύτερα από το κανονικό, αλλά δεν “μένετε” από αναπνοή. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μπορείτε να συνομιλήσετε με τον σύντροφό σας στο βάδην αλλά δεν είναι εύκολο να τραγουδήσετε ένα τραγούδι.
  • Ότι το σώμα σας αισθάνεται θερμότερο καθώς κινείστε, αλλά δεν έχει υπερθερμανθεί ούτε είστε πολύ ιδρωμένος.

Συμβουλές για την ασφάλεια αρχαρίων

Αν δεν έχετε ασκηθεί στο παρελθόν, ή έχει περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα που είχατε προσπαθήσει κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα,  καλό είναι να τηρήστε τις  ακόλουθες προφυλάξεις για την υγεία σας:

  • Επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Αν έχετε προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθεια, άσθμα, διαβήτη, ή υψηλή αρτηριακή πίεση, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αρχίσετε την άσκηση.
  • Ζέσταμα. Προθέρμανση με διατάσεις και κινήσεις για να ζεσταθούν οι μυς. Εάν πρόκειται να τρέξετε, ξεκινήστε με τα πόδια, για παράδειγμα.
  • Χαλαρώστε. Μετά την προπόνηση σας, είναι σημαντικό να χρειαστούν μερικά λεπτά για να επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό η καρδιάς σας. Ένα ελαφρύ τζόκινγκ, για παράδειγμα, ή κάποια ήπια τεντώματα μετά τις ασκήσεις σας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του πόνου και των τραυματισμών.
  • Πίνετε άφθονο νερό. Το σώμα σας αποδίδει καλύτερα όταν είναι σωστά ενυδατωμένο. Αν δεν πίνετε αρκετό νερό όταν κάνετε ασκήσεις ή αθλήστε για παρατεταμένη χρονική περίοδο, ειδικά σε θερμές συνθήκες, μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.
  • Ακούστε το σώμα σας. Εάν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία, σταματήστε! Αν αισθάνεστε καλύτερα μετά από μια σύντομη ανάπαυση, μπορείτε να συνεχίσετε σιγά σιγά την προπόνηση σας.

Επιλέξτε ανάμεσα από τα καλύτερα αθλητικά παπούτσια NIKE και adidas το δικό σας!

Δείτε επίσης:

One thought on “Πόση άσκηση χρειάζεσαι;”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *