Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική κριτική για παπούτσια για τρέξιμο και τους κινδύνους τραυματισμού, πολλοί δρομείς μπορεί να φορούν τα λάθος παπούτσια για το συγκεκριμένο βηματισμό τους ή τα σωστά παπούτσια που επιλέχθηκαν για τους λάθος λόγους.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος, επιστημονικά έγκυρος τρόπο για τον καθένα μας για να επιλέξετε το σωστό ζευγάρι παπούτσια για τρέξιμο και είναι τόσο απλό που οι περισσότεροι από εμάς το αγνοούμε.

Η σύνδεση μεταξύ παπούτσια για τρέξιμο και τραυματισμοί τρεξίματος είναι εκπληκτικά αμφιλεγόμενη.

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε ακούσει ότι θα πρέπει να επιλέξετε τα παπούτσια σας με βάση, ως επί το πλείστον, στο εξής τεχνικό κριτήριο: εάν και κατά πόσο το πόδι σας γυρνά προς τα μέσα όταν πατήσει στο έδαφος. Ορθοπεδικοί, προπονητές και αθλητές πίστευαν για καιρό ότι η υπερ- ή υπο-πρηνισμού συμβάλλει στον κίνδυνο της αύξησης των τραυματισμών και θα πρέπει να ελέγχονται με τη χρήση συγκεκριμένων τύπων υποδημάτων.

Ο πρηνισμός, όμως, δεν φαίνεται να είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί διόρθωση. Σε ένα μεγάλης κλίμακας πείραμα φοιτητών που σπουδάζουν για τον πρηνισμό, έδωσαν σε σχεδόν 1.000 αρχάριους δρομείς, (μερικοί από τους οποίους πάσχουν από πλατυποδία)  τα ίδια παπούτσια και παρακολουθήθηκαν για ένα χρόνο.

Στο τέλος αυτού του χρόνου, πολλοί από τους δρομείς που δεν είχαν προβλήματα, παρατηρήθηκαν μικροτραυματισμοί και σε ένα μικρότερο ποσοστό που είχαν πρηνισμό το πρόβλημα είχε μειωθεί.

Ίσως το πιο αναπάντεχο αποτέλεσμα ήταν ότι τα αθλητικά παπούτσια που έχουν σχεδιαστεί με κάποιο τρόπο για να «διορθώσουν» τη λανθασμένη μορφή λειτουργίας κάποιου, αποδείχθηκε συχνά να είναι αναποτελεσματική ή και αντιπαραγωγική.

Αλλά αν τα παπούτσια έχουν επιλεχθεί για το σωστό λόγο, μπορούν να μειώσουν τους τραυματισμούς, ο Δρ Nigg, (καθηγητής του Πανεπιστημίου Calgary στον Καναδά) και οι συνεργάτες του έχουν συναφθεί μετά την ανάλυση όλων των σχετικών μελετών.

“Δοκιμάστε τέσσερα ή πέντε ζευγάρια,” είπε ο Δρ Nigg. “Οι άνθρωποι μπορούν συνήθως να καταλάβουν αμέσως ποια παπούτσια αισθάνονται πιο άνετα.” είπε ο Δρ Nigg. “Αυτά πρέπε να διαλέξουν.

Διαλέξτε σήμερα από το κατάστημά μας το παπούτσι που σας ταιριάζει!

Δείτε επίσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *